Therapeuticum Rozenhof- onze kijk op het corona-virus

De afgelopen tijd kon niemand om het corona-virus heen. Er zijn drastische maatregelen genomen om kwetsbare medeburgers te beschermen en de zorg beheersbaar te houden.

In de media horen we voornamelijk dat corona een virus is waarmee we besmet kunnen raken, waar we ziek van kunnen worden en waar we dood aan kunnen gaan. Dit roept angst op. We komen in een wachtstand bij het zoeken naar een vaccin of afdoende behandeling.  We willen het corona-virus ‘onder controle krijgen’.

Zodoende vormen we een bepaalde visie op ziekte. De indruk ontstaat dat iedereen die besmet raakt ook ziek wordt, maar dat is niet zo. Ook de mate waarin je gezond bent bepaalt of je na een besmetting ook daadwerkelijk ziek wordt. Daarnaast kan een (tijdelijke) kwetsbaarheid voor ziekte verbonden zijn aan een proces van persoonlijke ontwikkeling.

Van de mensen die door het coronavirus ziek worden, worden de meesten weer beter. Slechts een zeer klein deel krijgt een complicatie, zoals een longontsteking, en van deze groep mensen overlijdt een nog kleiner deel.

Dit te realiseren kan de aanzet geven voor het levensvertrouwen dat wij zo nodig hebben om kwalitatieve zorg en aandacht te bieden aan onze meer kwetsbare medemensen.

Centraal in het hele corona-vraagstuk staat hoe wij omgaan met ziekte en gezondheid. Gezondheid is een subtiel evenwicht, waarbij ieder mens zich vanuit zijn eigen individualiteit probeert te beschermen tegen schadelijke invloeden van buiten en van binnen.

Onze huid, die onze binnenwereld van de buitenwereld scheidt, is hierbij een wachter. Intacte huid en slijmvliezen van mond- en keelholte  werken beschermend tegen ziekteverwekkers.

Daarnaast is ook een goed werkend warmte-organisme van belang. Bij afkoeling ben je eerder vatbaar voor ziektes. En koorts is een adequate reactie op een infectie. In een goed doorwarmd lichaam werken immuunsysteem en Ik-krachten optimaal samen aan onze vitaliteit.

Angst  geeft echter een beklemming van het gebied van ons fysieke midden. We ervaren hartkloppingen, benauwdheid en druk op de borst.  Angst kruipt overal in; in ons denken en piekeren, in ons handelen, in ons gevoelsleven. Angst kan ons afwachtend en afhankelijk maken, bijvoorbeeld van het goede vaccin wat ooit uitgevonden zal worden. Een eventuele oplossing brengt weer nieuwe angst: wat zijn de bijwerkingen van dit vaccin? Angst brengt niet alleen psychische maar ook fysieke koude. Lichaam en ziel verkrampen, spanningen en stress steken de kop op. Het belemmert de doorbloeding en verzwakt het immuunsysteem. Met het overwinnen van angst herwinnen we weerbaarheid.

Het corona-virus is een ziekte waarbij op het fysieke vlak vooral het midden uit balans raakt. Dit hart-longgebied is ook een gevoelige en kwetsbare plaats en het is dus niet vreemd dat juist daar de complicaties van het virus ontstaan in de vorm van longontsteking. Maar het is tevens het gebied waarmee wij ons verbinden aan onszelf en aan onze omgeving. Het is een gebied waarin relatie, gezamenlijkheid, bezinning, afstemming, mededogen, interesse, enthousiasme, warmte, verbazing,  vooraf gaan aan geloof, hoop en liefde. Dit zijn de werkzame tegenbeelden van angst en vrees.

De ziekte corona nodigt ons uit om een nieuwe relatie aan te gaan met wie wij werkelijk zijn, om doelen te kiezen die persoonlijk zinvol en betekenisvol zijn, om opnieuw wakker te worden voor de waarde van contact, relatie en sociale verbinding. Zij daagt ons uit nieuwe verbindingen aan te gaan met onze medemens en ons leefmilieu en biedt een kans om in deze processen gezond-makende krachten toe te laten. De medewerkers van Therapeuticum de Rozenhof ondersteunen u hier graag bij. Op het preventieve vlak kunt u denken aan handvaten voor een gezonde leefstijl, omgaan met stress en angst en het vergroten van uw fysieke en mentale weerbaarheid.  Maar u kunt ook bij ons terecht voor het hervinden van uw balans, conditie en energie in een herstel- en opbouwtraject.

Heeft u na ziekte door het corona virus of door de situatie rond corona behoefte aan behandeling, therapie, ondersteuning of andere begeleidingsvormen door onze artsen of therapeuten, kijkt u dan op de individuele pagina’s naar hun mogelijkheden: https://therapeuticumderozenhof.nl/therapeuten/